Cara Mengecilkan Punggung Yang Lebar

Cara Mengecilkan Punggung Yang Lebar

Cara Mengecilkan Punggung Yang Lebar  - Seandainya kamu baru bersalin & mahu mengembalikan wujud tubuh kamu seperti diawal mulanya, terdapat pelbagai trick yg kamu boleh melakukan. Bila kamu bukan seseorang ibu, bisa jadi risau & stress dgn kata-kata orang lain yg mengemukakan punggung kita agung & lebar. Kadang-kadang, keyakinan diri pun merudum sampai kepada step terendah. Betul atau tak?

Seluruh perempuan mahu tampak menawan & menjaga tampilan terutama buat suami tercinta. Jikalau belum bersuami, pasti sekali buat terlihat lebih menarik & menaikkan rasa confident terhadap diri sendiri.

Tetapi, ramai yg berasa sangat sukar utk mengekalkan kecantikan terutamanya di bahagian punggung kerana dia yaitu di antara bahagian yg paling sukar utk ‘dikuruskan’, tak seperti perut atau lengan. Mengecilkan punggung, tidak serupa prosesnya bersama kiat mengecilkan perut.

Beberapa Cara Mengecilkan Punggung Yang Lebar Yaitu:

1. Senaman kardio

Perdana sekali, kamu boleh cuba melakukan senaman berbentuk kardio. Lebih tepat dilakukan di luar hunian & gimnasium. Dirinya pula dikenali sbg senaman aerobik atau senamrobik yg tidak sedikit memerlukan pergerakan tubuh buat mengeluarkan peluh. Tapi bagi mengecilkan punggung, kamu butuh menumpukan senaman yg tidak sedikit memberikan kesan pada kaki & punggung bersama lebih berkesan. Dia termasuk juga :

  • Joging naik turun tangga
  • Berlari
  • Menaiki basikal
  • Kickboxing / Muay Thai

Apabila kamu tak boleh ke luar hunian contohnya, kamu boleh cuba naik turun tangga di dalam hunian kamu. Kalau tak bisa berbasikal diluar, seeloknya beliau digantikan dgn mesin senaman basikal. Asalkan ianya mengeluarkan peluh & tumpuan diberikan di bahagian kaki & punggung & ialah alternatif yg baik.

Bukan murah buat sediakan banyak-barang senaman seperti di gimnasium di hunian. Ruang kosong dalam hunian pun belum pasti ada. Sehingga, apabila ada uang lebih, laburkan sedikit wang utk join gym yg kita gemari ini Lebih murah dari membeli treadmill yg belum pasti berguna!

2. Senaman dalam rumah

Kemudian kamu boleh cuba sekian banyak cara-cara mengecilkan punggung di dalam hunian kamu, & ianya terbukti berkesan bagi mengecilkan punggung.

  • Rapatkan Kaki & Mencangkung

Mula bersama berdiri sambil merapatkan kaki kamu selanjutnya bengkokkan lutut buat berada terhadap kedudukan mencangkung. Ulang seberapa tidak sedikit kali kerana bersama merapatkan kedua-dua kaki kamu, senaman ini dapat meningkatkan tekanan terhadap punggung kamu. Apabila kamu mahu tingkatkan tekanan, boleh pakai dumbel mengikut berat yg kamu dapat.

  • Berdiri & Menendang ke Belakang

Setelah Itu dgn senaman ini, kamu butuh berdiri sekurang-kurangnya 1-2 kaki daripada dinding & sandar tubuh kamu ke dinding sambil meregangkan tangan kamu ke hadapan. Pakai otot punggung utk angkat sebelah kaki setinggi yg bisa saja. Ulang dgn kaki lagi satu sejumlah 10 kali tiap-tiap kaki. Kamu tentu mampu rasakan otot punggung kamu meregang bersama cepatnya.

  • Naik Turun Tangga Setempat

Tidak Cuma daripada jogging naik turun tangga, senaman ini boleh dilakukan sambil menyaksikan televisyen contohnya. Letakkan tangga mungil di hadapan kamu & mulakan bersama menaiki tangga bersama memakai kaki kanan kamu apalagi dulu. Selanjutnya angkat kaki kiri maka semua tubuh kamu diatas tangga tersebut. Ulang banyaknya 10 kali & seterusnya pindai kaki kiri juga yg dapat mula naik ke atas tangga. Beliau boleh dilakukan seberapa tidak sedikit kali & sekerap yg bisa saja.

3. Kawal pemakanan

Trick mengecilkan punggung bukan cuma terhadap senaman sahaja. Tidak Hanya daripada bersenam, pemakanan kamu serta butuh dikawal. Biarpun tak ada sebarang makanan yg boleh mengecilkan punggung dengan cara kusus, namun bersama membawa pemakanan yg seimbang, dia boleh meringankan kesihatan kamu dengan cara menyeluruh & mengurangkan berat tubuh.

Kamu boleh mula dgn mengurangkan pengambilan kalori pun pilih makanan seperti daging tidak dengan lemak, makanan yg tinggi bersama serat & buah-buahan pun sayuran-sayuran. Ini akan mengekalkan wujud tubuh yg sihat.

Sesetengah makanan dapat juga meningkatkan metabolisme yg sedikit sejumlah mampu menolong di samping senaman & pemakanan yg sihat tadi. Juga Sebagai sample, kamu boleh cuba minum air teh hijau tidak dengan penambahan gula. Selanjutnya minum jus buah tidak dengan ais mahupun gula. & terakhir sekali, gantikan daging bersama product yg diperbuat daripada soya yg boleh meringankan meningkatkan metabolisme sekaligus memudahkan kamu mengurangkan berat tubuh.

4. Temukan nasihat doktor

Tapi butuh diingat, sebelum memulakan apa-apa aktitivi juga, sila temukan bukti daripada doktor. Meski cuma cuba mengamalkan kiat mengecilkan punggung, amalan yg salah dapat mengundang masalah.

Maklumlah orang yg baru bersalin ini, tak boleh nak utk seluruh benda ikut menyukai hati, butuh temukan khidmat nasihat pakar sebelum memulakan sesuatu. Meski ada yg bukan lepas bersalin, temukan nasihat doktor sebelum laksanakan aktiviti senaman yg boleh membahayakan.

Sumber: Google oleh: admin “(DISCLAIMER” HASIL BERBEDA-BEDA PADA SETIAP ORANG)”